Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Δικαιώματα και περιορισμοί των παιδιών στο διαδίκτυο

Τα δικαιώματα των παιδιών στο διαδίκτυο
Κυβερνο-παρενοχλήσεις


Tο  Διαδίκτυο δίνει νέες ευκαιρίες για παρενόχληση. Διάφοροι μπορεί να δημοσιεύουν φήμες, φωτογραφίες ή άλλες προσωπικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο ή να στέλνουν κακόβουλα μηνύματα – είτε ανώνυμα είτε χρησιμοποιώντας το όνομα άλλου. Τα μηνύματα SMS και τα κινητά τηλέφωνα με κάμερα ανοίγουν νέες προοπτικές για διασκέδαση, αλλά και για εκμετάλλευση. Οι παρενοχλήσεις στο σχολείο συνήθως περιορίζονται στις ώρες του σχολείου, αλλά μέσω Διαδικτύου μπορεί κανείς να πέσει θύμα παρενόχλησης οποιαδήποτε ώρα. Επίσης, μέσω Διαδικτύου οι "νταήδες" έχουν πρόσβαση σε περισσότερους ανθρώπους. Αν στο παιδί σας αρέσουν οι διαδικτυακές συνομιλίες, θα πρέπει να συζητήσετε μαζί του αυτούς τους κινδύνους από την αρχή, και να το συμβουλεύσετε τι πρέπει να κάνει αν αντιμετωπίσει παρενοχλήσεις.
Συμβουλή

Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν έχει υποστεί παρενόχληση μέσω Διαδικτύου, σας συνιστούμε να συζητήσετε μαζί του τα παρακάτω θέματα:
-
Μην ανακοινώνετε τις πληροφορίες επαφής σας ή προσωπικά σας στοιχεία, όπως φωτογραφίες, χωρίς να σκεφθείτε καλά τις συνέπειες. Οι διαδικτυακές φιλίες μπορεί να διακοπούν και, όταν συμβεί αυτό, οι προσωπικές πληροφορίες μπορεί να σταλούν σε ανθρώπους που δεν πρέπει.
-
Όλοι έχουν το δικαίωμα να τους συμπεριφέρονται με σεβασμό στο Διαδίκτυο.
-
Μπορείτε να κλείσετε το δωμάτιο συνομιλίας, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τον υπολογιστή όποτε θέλετε.
-
Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μιλούν με τους γονείς τους για τις αρνητικές τους εμπειρίες.
Να θυμάστε

Το Διαδίκτυο υπόκειται στους ίδιους κανονισμούς και νόμους όπως και η καθημερινή μας ζωή. Το να συκοφαντούμε ή να προσβάλουμε κάποιον στο Διαδίκτυο είναι κακό. Μπορεί να θεωρηθεί δυσφήμιση ή εξύβριση, πράγμα που ενδέχεται να επισύρει τιμωρία και ποινές για την πρόκληση ζημιών. Ενδέχεται να είναι δύσκολο να ακυρωθεί κάτι που έγινε με λίγα κλικ του ποντικιού και τα παιδιά ενδέχεται να μην καταλαβαίνουν πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει η κατάσταση.
Να θυμάστε - οι ανώνυμοι χρήστες μπορούν συχνά να εντοπιστούν. Ωστόσο, η αστυνομία δεν θα αναλάβει δράση εκτός εάν υπάρχουν υπόνοιες εγκληματικής πράξης.

Αν το παιδί σας λάβει κακόβουλα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνυμάτων SMS:
-
Πείτε στο παιδί σας ότι δεν χρειάζεται να ανοίγει τέτοιου είδους μηνύματα ή άλλα μηνύματα που προέρχονται από εντελώς ξένους.
-
Δεν θα πρέπει να απαντάτε σε κακόβουλα μηνύματα. Ωστόσο, θα πρέπει να αποθηκεύετε τα μηνύματα για μελλοντική αναφορά, εάν η κατάσταση χρειαστεί να αντιμετωπιστεί από άλλο άτομο.
-
Αν ανακαλύψετε ότι ο αποστολέας πηγαίνει στο ίδιο σχολείο με το παιδί σας, ενημερώστε το σχολείο.
-
Εάν η παρενόχληση εξακολουθήσει, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τον αριθμό τηλεφώνου του παιδιού σας




Η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στα internet καφέ

Ο Συνήγορος του Παιδιού ασχολήθηκε με το ζήτημα της χρήσης των ιντερνέτ καφέ από παιδιά.

Πολλά παιδιά, ακόμη και κάτω των 12 χρόνων, παραμένουν για πολλές ώρες μέσα σε ιντερνέτ καφέ παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια ή χρησιμοποιώντας με άλλους τρόπους την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία, αφού συνήθως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος των πληροφοριών, των εικόνων ή των παιχνιδιών στα οποία έχουν πρόσβαση.
Ο Συνήγορος του Παιδιού διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν νόμοι που να ρυθμίζουν την είσοδο και τη χρήση υπηρεσιών στα ιντερνέτ καφέ από παιδιά. Έτσι ξεκίνησε έναν ανοικτό διάλογο με τις αρμόδιες υπηρεσίες και οργανώσεις, με στόχο να διατυπωθούν προτάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς όφελος των παιδιών που χρησιμοποιούν τα ιντερνέτ καφέ.
Ο Συνήγορος είναι αντίθετος με το να απαγορευθεί η πρόσβαση παιδιών στα ιντερνέτ καφέ, επειδή η σωστή χρήση του διαδικτύου μπορεί να αξιοποιείται θετικά για την εκπαίδευση, την ενημέρωση, την επικοινωνία και τη ψυχαγωγία τους. Όμως θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα προστασίας, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύει η ψυχοσωματική υγεία και η ομαλή ανάπτυξη και εξέλιξή τους.
Ανάμεσα στις προτάσεις του Συνηγόρου είναι να υπάρχει έγγραφη έγκριση των γονέων/κηδεμόνων των παιδιών κάτω των 14 χρόνων για την είσοδό τους στα ιντερνέτ καφέ και να πιστοποιηθούν τα ιντερνέτ καφέ που είναι "φιλικά στα παιδιά", στα οποία θα υπάρχουν χώροι αποκλειστικά για ανηλίκους, φίλτρα στους υπολογιστές, απαγόρευση αλκοόλ και τσιγάρου κ.λπ.
Το κείμενο με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις που προέκυψαν από τον ανοικτό διάλογο στάλθηκε στα αρμόδια Υπουργεία και στη Βουλή των Ελλήνων.
Τα δικαιώματα των παιδιών
Δικαιώματα Επιβίωσης









http://www.unicef.gr/images/STATH2_.gif 
Kαλύπτουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του. Αυτά συμπεριλαμβάνουν ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγη, διατροφή και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.
http://www.unicef.gr/images/STATH4_.gif






Δικαιώματα Ανάπτυξης - Εξέλιξης
Δικαιώματα Συμμετοχής










Επιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες και τα έθνη τους. Αυτά περικλείουν την ελευθερία να εκφράζουν γνώμη, να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους, να συμμετέχουν σε οργανώσεις και να συναθροίζονται ειρηνικά
Συμπεριλαμβάνουν όλα όσα τα παιδιά χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Για παράδειγμα το δικαίωμα της εκπαίδευσης, το παιχνίδι και η αναψυχή, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πρόσβαση σε πληροφορίες και η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.
http://www.unicef.gr/images/STATH3_.gifhttp://www.unicef.gr/images/STATH1_.gif

                Μαστρόκαλος Κωνσταντίνος Α2                   ΤΕΛΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου